ale także na zdrowie i życie innych ludzi oraz na planetę i jej środowisko naturalne.
Dlatego powinniśmy rozsądnie wybierać produkty, które lądują na talerzu”.
Po „Zwierzokracji” i „Śmieciogrodzie”
(o którym pisałyśmy na blogu TUTAJ) Aleksandra Woldańska-Płocińska napisała
kolejną książkę poruszającą istotny i aktualny temat. Tym razem autorka zabiera
swoich czytelników w niezapomnianą podróż poprzez rozwój sztuki kulinarnej oraz
opisuje wpływ tego, co jemy na nasze zdrowie i środowisko naturalne.
Podczas lektury dowiadujemy
się, czym odżywiali się nasi przodkowie oraz jak wyglądały początki uprawy
roślin i hodowli zwierząt. Przenosimy się do XI wieku, by poznać bizantyjską księżniczkę
Marię Argyropoulinę, która przybywając do Europy, przywiozła ze sobą widelec i
ku zgorszeniu innych posługiwała się nim podczas spożywania posiłków. Czy
wiedzieliście, że dopiero siedem stuleci po jej śmierci sztućce na dobre
zagościły na stołach?
Inną ciekawą postacią opisaną
w książce – tym razem współczesną –, która wpłynęła na sposób postrzegania
żywności jest Carlo Petrini. Ten Włoch, nie
mogąc pogodzić się z rosnącą popularnością barów serwujących fast food, zapoczątkował
ruch zwany slow food. Namawia w nim m. in. do kupowania jedzenia u lokalnych
producentów oraz do uprawy warzyw i owoców we własnych ogródkach, co jest nie
tylko satysfakcjonujące, ale i daje gwarancję, że własnoręcznie wyhodowane marchewki i sałata będą zdrowsze, bo
pozbawione chemii.
Autorka książki namawia czytelników
do robienia świadomych zakupów poprzez czytanie etykiet i kupowanie wyłącznie
potrzebnych produktów, aby nie marnować żywności.
Podkreśla znaczenie kupowania
sezonowych warzyw i owoców oraz wyjaśnia, jakie produkty źle wypływają na nasz
organizm, a nawet na środowisko. Ponadto porusza problem przejadania się ludzi,
a z drugiej strony głodu panującego w wielu
krajach.
„Smakologia” to wspaniała
lektura pełna smakowitych ciekawostek. Uświadamia dzieciom i dorosłym, jak różnorodny
jest świat kulinariów. Po takiej lekturze wybór tego, co kładziemy na talerze z
pewnością będzie prostszy. Wspólna lektura wyjdzie na zdrowie całej rodzinie.
Tytuł: Smakologia
Wydawnictwo: Papilon
Rok i miejsce wydania: Poznań 2020
Liczba stron: 80
Oprawa: twarda