O kocie Findusie, który przez cały rok obserwuje przyrodę, prowadzi doświadczenia i majsterkuje, mogliście już
przeczytać jakiś czas temu (zob. http://okiempiatki.blogspot.com/2019/08/).
A co wspólnego może mieć ze sławnymi amerykańskimi fasolkami wszystkich smaków
i doczekały się swojego święta?
Otóż tylko tyle, że pewnego
dnia postanowił zrobić wspaniały naszyjnik z różnych gatunków fasoli: azuki,
mung, fasoli brązowej i czarnej oraz Jaś.
Jeżeli chcielibyście poćwiczyć
cierpliwość i wykonać nietuzinkową ozdobę, możecie wzorować się na Findusie,
który podpowie Wam, jak się do tego zabrać:
„Włóż
fasolki do wody na noc lub przynajmniej na cztery godziny. Sprawdź, czy da się
przebić je igłą. Weź silną nić, na przykład dentystyczną, i nawlecz ją na
niezbyt grubą igłę. Potem nawlecz fasolki na nić i zrób piękny naszyjnik. Gdy
będzie gotowy, musi schnąć dwa dni. Jeżeli chcesz nosić naszyjnik na białej
bluzce, dla pewności pomaluj go przezroczystym lakierem. Czarne fasolki
farbują, gdy są mokre. Oczywiście możesz też pomalować fasolki różnokolorowymi
farbami, jeśli chcesz mieć jeszcze bardziej kolorowy naszyjnik”.
Mamy też garść informacji o Dniu „Fasolkowych” Cukierków Jelly Bean, które przypada 22
kwietnia. Mieszanka tradycyjnych smaków: limonki, cytryny, śliwki, arbuza,
wiśni, brzoskwini, banana, mandarynki, soczystej gruszki, czerwonego jabłuszka,
jagody, kokosa, maliny, winogron ma swoją alternatywę w tym samym kolorze, ale
nigdy nie wiemy, na jaki smak trafimy. Zestaw par to np.: Limonka – Skoszona
trawa, Budyń czekoladowy – Psie jedzenie, Popcorn maślany – Zepsute jajo.
Cóż,
różne są gusta, ale czy chcielibyście wziąć udział w takiej smakowej loterii?
Zdjęcie pochodzi ze strony:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/JellyBellyBeans.jpg |
Napisali: Eva-Lena Larsson i Kennert Danielsson
Tytuł: Rok z Findusem
Ilustracje: Sven Nordqvist
Tłumaczenie: Magdalena Landowska
Wydawnictwo: Media Rodzina
Rok
i miejsce wydania: Poznań 2015
Liczba
stron: 59
Oprawa: twarda